ICTOΡΙΑ

Η βασιλεία των Ρωμαίων

Η βασιλεία των Ρωμαίων από την αρχαιότητα έως τον Μεσαίωνα, μέσα από έργα τέχνης και χειρόγραφα. (Πατήστε επάνω στην παρακάτω εικόνα)

Οι Έλληνες « κατακτούν » τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους.

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον, υπερασπίζεται την ανωτερότητα του ελληνικού τρόπου ζωής, σε μια ομιλία του για τη σύγκρουση των δύο πολιτισμών.

 

Η συγγνώμη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ για τη σταυροφορία του 1204

Η Δ’ Σταυροφορία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πάπα Ιννοκέντιου Γ’, για την κατάληψη των Αγίων Τόπων που τότε κατείχαν οι μουσουλμάνοι. Τελικά, η σταυροφορία κατέληξε σε εκστρατεία εναντίον της Κωνσταντινούπολης! Οι Βυζαντινοί δεν κατάφεραν να απωθήσουν τους σταυροφόρους. Ακόμα και η επίλεκτη αυτοκρατορική φρουρά των βαράγγων υποχώρησε και η Πόλη έπεσε τον Απρίλιο του 1204. Μετά την εισβολή ακολούθησαν λεηλασίες, καταστροφές και κάθε είδους φρικαλεότητες. Το 2001, οκτακόσια περίπου χρόνια μετά, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι σταυροφόροι σε βάρος των ορθοδόξων χριστιανών αδελφών τους.


Η επιστολή του Αυτοκράτορα της Νίκαιας, Ιωάννη Δούκα Βατάτζη, στον Πάπα της Ρώμης, Γρηγόριο Θ΄.

Ο Πάπας της Ρώμης, στα μέσα της δεκαετίας του 1230, στέλνει στον αυτοκράτορα της Νίκαιας επιστολή, με την οποία απαιτεί από τον Ιωάννη Δούκα Βατάτζη να παραιτηθεί των διεκδικήσεών του στα εδάφη της Κωνσταντινούπολης, που τότε βρίσκονταν υπό φραγκική κατοχή. Μάλιστα, τον απειλεί, εμμέσως, με « σταυροφορία εναντίον των Γραικών ». Η απάντηση του αυτοκράτορα είναι μνημειώδης, όχι μόνο γιατί περιφρονεί τις απειλές, αλλά και γιατί υπερασπίζεται την ελληνικότητα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, εξηγώντας με έντονο ύφος στον Πάπα, ότι η βασιλεία των Ρωμαίων δεν έπαψε να υπάρχει αλλά κληροδοτήθηκε στο « σοφό γένος των Ελλήνων » ήδη απ’την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η τελευταία δημηγορία του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου πριν την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας των Βυζαντινών, είχε προβλέψει τη συμφορά που θα ερχόταν. Σε μια συγκλονιστική ομιλία του προς τους πολεμιστές και τους αξιωματούχους της Βασιλεύουσας, το Μάιο του 1453, καλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς να υπερασπιστούν την ενδοξότερη πόλη του κόσμου, με γενναιότητα, ως απόγονοι Ελλήνων και Ρωμαίων! Γνώριζε ότι η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη. Με την άρνησή του να παραδώσει την Πόλη στους Οθωμανούς σήκωσε στους ώμους του το βάρος της υπερχιλιετούς ιστορίας της αυτοκρατορίας.